Kışın Bize İyi Gelen Bitkiler 4-Papatya
İçimizi açan papatya görsellerim
Papatyalar... Kimisi falına bakar, kimisi besteler şarkısını , bazısı çayını içer ,bazısı da benim gibi yazar yazısını.
Papatya benim için çok anlamlı bir bitkidir. İçimi açan ve şeklini inanılmaz sevdiğim papatya beni çocukluğuma da götürür. Çok küçük yaşlarımda ailemle papatya toplardık bahar ayında. Sonrada salonumuzda vazoda kokusunu çekerdik içimize. Benim çocukluğumda İstanbul'da binaların yerinde çiçekler ve en çok da papatyalar vardı etrafta.
Papatya, papatyagiller ailesine mensup ve birçok farklı türe sahip olan bir bitkidir. Alman papatyası, dağ papatyası, çayır papatyası gibi birçok çeşidi vardır.
Bu yazımda çayını da tüketebildiğimiz Alman papatyası cinsini ele aldım. Keyifle okumanızı dilerim. Papatya tıbbi bitkilerin kraliçesi gibidir. Çayı , dünya genelinde en çok tüketilen içecekler arasında yer alır. Anavatanı Avrupa ve K. Amerika'dır.
Evde kullandığım papatyalarım kurutulmuş hali
İklim isteği bakımından çok seçici değildir. Ancak toprak isteği olarak biraz kaprislidir. Humusu zengin ve kumlu toprak papatyanın olmazsa olmazıdır.
Papatya diğer tıbbi ve aromatik bitkilerde olduğu gibi bünyesinde birçok bileşeni barındırır. Bileşenleri burada yazmak kimya ve biyoloji dersine giriş gibi olacağından daha basite indirgeyerek papatyanın vücudumuza etkisinin oldukça yüksek olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Yeteri kadar alımında öksürük , bronşit, ağız bakterilerinin giderilmesinde oldukça etkilidir. İçeriğindeki en büyük özelliğinden biri de sakinleştirici etki yapmasıdır. Ülser , gaz, ishal gibi rahatsızlıkların tedavisinde destek tedavi olarak da içilmesi tavsiye edilmektedir.
Tüm bu olumlu içeriğinin yanında alerjik bünyelerde de istenmeyen etkiler yaratabilir. Örneğin "kumarin" içermesi sebebiyle kan sulandırıcı etkisi mevcut bu bitkinin. İlaç kullananların (özellik de kan sulandırıcı içenlerin) çok çok dikkatli tüketmesi gereken bir bitki çayıdır. Ayrıca hamilelikte de kullanımına doktora danışmak gerektiğini özellikle belirtmekte fayda var.
Gelelim dünya genelinde en çok tüketilen bu bitkinin çayının nasıl yapıldığına;1 litre kaynar suyun içine bir yemek kaşığı kadar "tıbbi amaçla yetiştirilmiş ve kurutulmuş" papatyayı katıp 10 dakika sonunda suyunu süzerek tüketebilirsiniz.
Benim papatya çayı ile tanışmam biraz geç oldu. Oğlum dünyaya geldikten sonra çocuk doktorunun önerisiyle bu çayla hem kendim tanıştım hem de evdeki herkese alıştırdım. Özellikle kış aylarında kurtulmuş papatyaları ıhlamurun içine katarak çayını içmek bizim evin geleneğidir. Özellikle nezlesi bol bir aile olmamız sebebiyle bize oldukça destek oluyor canım papatyalar.
Önemli Not; Öğrencilik yıllarında ve zaman içinde edindiğim bilgilerden özümsediğim ve günlük hayatımıza uyarlanabilecek olanları sizlere kendi cümlelerimle aktarıyorum. İzinsiz kopyalanamaz.
Yorumlar
Yorum Gönder