Gelelim Fasulyenin Faydalarına!


Fasulye Bitkisinin Çimlenme ve Fide Halini Alma Aşaması
Bitkinin Yapraklarına Kavuşma Aşaması
Kurutulmuş Fasulyenin Tohum Olarak Kullanılması ve Çimlenme Aşaması

Halk arasında kullandığımız komik bir tabir vardır: "Gelelim fasulyenin faydalarına " .
Fasulye bitkisi besin değeri açısından gerçekten önemlidir. Dünyanın birçok bölgesinde farklı çeşitleri yetişir . Bu sebepten ötürü yemeklik baklagiller kapsamına giren fasulye bitkisi üretim tüketim, ithalat ve ihracat verilerinde en üst sırada yer alır.
Peki nedir bu fasulye bitkisi? Nasıl yetişir? Geçmişi çok mu eski?  Bir dönem bilim adamları fasulye bitkisinin kökenin Hindistan olduğunu savunmuşlar. Ancak bu iddiadan daha eski yıllarda  fasulye bitkisi  "Türk Fasulyesi" olarak  ve Yunan tarihinde de "fasuiolus" olarak da adlandırılmış. Cristof Colomb'un keşiflerinden sonra seyahat eden  gemiciler aracılığıyla fasulye bitkisi Avrupa' ya giriş yapmış. Batı Asya kökenli olmasının yanı sıra Amerikan kökenli formlarında olduğu literatüre geçmiş.
Benim bu bilgilerden anladığım fasulye  kolay yetişen bir bitki olduğu. Aslında ılıman iklim bitkisi olan fasulye yurdumuzun da hemen her bölgesinde yetişebilmektedir.


Çeşitleri Rengi Şekli Tane Büyüklüğü

Tombul

Beyaz

Oval

Küçük

Çalı

Bayaz

Böbrek Şeklinde

Orta 

Horoz

Beyaz

Silindirik ve Uzun

Orta
Dermason Beyaz 
Bir Ucu Düz Bir Uc Yuvarlak 
Büyük

Selanik

Beyaz

Yandan Basık

Büyük

Battal

Beyaz

Böbrek Şeklinde

İri
Şeker
Bayaz

Yuvarlak Büyük
Barbunya Kırmızı Çizgili Yuvarlak  Büyük

Bomba

Beyaz

Şişkin ve Oval

Oldukça Büyük(*)

İklim İstekleri Toprak İstekleri
16-20 Derecede hafif kumlu topraklarda yetişir.
Bizim ülkemizde de fasulyenin her cinsi oldukça rağbet görür. Topraklarımızda yetişen tescilli yerli fasulyelerimiz oldukça lezzetli ve besin değerleri açısından oldukça kıymetlidir. İşte bunlardan bazıları:
Eskişehir -855
Şeker Fasulye
Yunus 90
Göynük 98  
Bu genel bilgilerin ardından neden bazı fasulyeleri yeşil bazılarını tane olarak tüketiriz? Fasulye henüz yeşil haliyle toplanırsa cinsine göre Çalı veya Boncuk Ayşe olarak bilinir. Taneleri kurumuş  bir şekilde toplanırsa şeker , barbunya gibi isimler alır pazar tezgahlarında. 
Fasulyeleri hangi şekilde tüketirsek tüketelim oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. Cinslerine göre besin değerleri farklıdır. Ancak bazı kişiler için özellikle tane şeklinde olarak tüketilmesi hazımsızlığa sebep olabilir. Kesinlikle çiğ olarak tüketilmemelidir. Muhakkak yemeden önce pişirilmelidir.
(*) "Bomba Fasulye" ‘Bombay Fasulye “olarak da bilinir. Hatta birçok köyde "Dombay Fasulye" olarak adlandırılır. Dombayın kelime anlamı "manda" demek. Büyüklüğünü ifade etmek için bazı kırsal kesimlerde bu fasulye tipi için "dombay" kelimesi kullanır. Pilakisi  harika olur!

İşte bu linklerden benim fasulye bitkimin videolarına ve süreçlerine ulaşabilirsin 


Önemli Not: Tüm görseller tarafımdan fotoğraflanmıştır. Öğrencilik yıllarında ve zaman içinde   edindiğim bilgilerden özümsediğim ve günlük hayatımıza uyarlanabilecek olanları sizlere kendi cümlelerimle aktarıyorum.  İzinsiz kopyalanamaz.



Yorumlar

Popüler Yayınlar